nuffnang

heartbeat.my

Thursday, May 20, 2010

Mengidam ..

Alkisahnya, ada sorg kawan mama aqif ni ngah pregnant skrg ni, smlm dia ada ckp dia teringin nak makan jantung pisang nak cicah budu katanya, pastu dia nak makan celur pucuk ubi kayu jugak..sian mama aqif dengar so balik je kerja mama aqif pun tanya la tok mek ada lagi tak jantung pisang kat pokok..tok mek ckp kat umah kami jantung pisangnya kecik lagi..kitorg pun tanya la jiran2 sbelah kot2 ada..alhamdulillah, ada la kat umah jiran tu..beramai2 la semalam g kait jantung pisang untuk si ibu yg mengidam :) aqif pun ikut join ;p

ni lah jantung pisang yg dpt kami kait

ni plak pucuk ubi kayu yg sempat di kutip oleh tok mek


tempoyak nak letak dalam budu ..umah kitorg mmg sentiasa ada tempoyak ni sbb suka ngat makan ikan patin masak gulai tempoyak ;p

itu kisah kawan mama la yg teringin nak makan jantung pisang, ngan pucuk ubi kayu. kisah ibu2 lain yg penah mengidam mcmana plak??
mama aqif dulu mengandung teringin nak makan buah tampoi..hehehe kenal tak buah tampoi? papa aqif tak kenal, dekat2 nak bersalin baru dapat ..husband kak yus dapat cari kat melaka, terima kasih byk2 sgt kat kak yus time tu, buah tampoi ni mmg susah nak cari kalau bukan musimnya..lagi satu mama aqif teringin nak makan jeruk sentul..hahhaha...akhirnya nenek aqif jumpa cari kat kelantan..tu pun selepas beberapa kali mama aqif balik kelantan mencari..
time pregnant ni, mcm2 la kita nak makan..bila tgk makanan tu mcm sedapnya la..yg lagi haru, mama aqif takleh tgk org makan, mesti nak jugak yg org tu makan ;p padahal yg mama punya sama je..tgk org makan cam sedapnya la :D yg selalu jadi mangsa ialah kak naliza..sian kak naliza..
lagi satu menda pelik yg mama aqif suka makan ialah suka meratah kicap..takleh makan kalau takde kicap..buah rambutan pun mama aqif cicah kicap tau!! kalau dipikirkan balik tak teringin pun mama aqif nak makan gitu..yg selalu jd mangsa plak si aunty sarah sbb g belajar ngan dia..selalu g cari kicap smpi ke dapur kedai makan ;p dok tgk tv pun mama aqif meratap kicap..apatah yg sedap kicap tu ;p
tu la kisah mama aqif...citer ar korg plak gana?

2 comments:

  1. klu orang peknen nak mengidam sesuatu mesti kita ciankan...tolong carikkan...tapi apa yang dia idamkan tu memang sedap klu dimakan...huhuhu

    ReplyDelete
  2. uihhh..macam2 mama aqif ni, seb baik aqif tu kuar putih, wat nyer kenan kicap tuh...hehe
    Mama Dhiya ni xder ngidam ape2 pun spnjg ngandung just 6 bln pertama xleh mkn nasi..hari2 mkn bigmac n pizza. Masih ingt time tu pose..bigmac tu 1 layer makan berbuka, 1 layer ag mkn sahur.ada skali tu yg simpan sahur tu lp masuk microwv, kn la hurung semut.time sahur tu menangis mcm budak kecik..hehe
    tp time tu rzki Dhiya ni murah, asyik dpt free cupon mcd, pizza dr student papa.
    After 6months, first time jamah ns sbb terliur singgam ikn tenggiri, kankung celur cicah belacan yg unty kita masak..after that boleh mkn nasi..

    ReplyDelete

nuffnang