nuffnang

heartbeat.my

Wednesday, March 31, 2010

happy birthday aunty kayda

hepi besday aunty kayda..aqif doakan aunty dan family sentiasa sihat ceria dan dirahmati Allah..

Mama aqif sent by hset sbb ni ngah dlm taklimat perolehan.mama tak nak gi sebenarnya sbb mama nak key in and analyse data dlm spss, ada lg 400 data yg blum key in..tp mama ilah ckp td wajib g taklimat.dtg je audi,mama xkena pegi pun mama ilah je yg wajib gi..hampeh je..mama dah terperangkap dalam audi ni..tu yg jadinya dok main tenet dlm hset :D
Mama ngah dok cari idea mcmana nk meloloskn diri dr audi ni..

Entry kali ni xde gmbr xreti nk upload dr enset

Monday, March 29, 2010

Aqif bercuti umah nenek part 2

Ni la rupa Aqif kalau ngah nangis :p

Alhamdulillah, kami selamat sampai di rumah pada pukul 9pg tadi..kami bertolak dari rumah nenek hampir pukul 4.45pg..mama n mama ilah nak kejar g keja..sian mama ilah drive sorang2 mesti mengantuk giler..sesampai je rumah tadi, mama kuar ngn mama ilah nak g beli lauk dan terus ke tempat keja, mama kejar masa nak ke kelas. Habis je kelas mama ngantuk sgt tumpang umah mama ilah tidur.

Plannya nak balik semalam dan kenapa boleh balik pagi ni ada la kisahnya..plan asal nakbertolak dari rumah nenek pukul 2ptg tp ada sedikit masalah yang mana hal tok mek kat pejabat tanah belum selesai. so mama tunggu la tok mek menyiapkan halnya. tunggu punya tunggu punya tunggu pukul 7mlm baru tok mek smpi di rumah tok nga dgn pelbagai cerita yg menyebabkan hari ni membara je..kisah tu biarla mama simpan jer..tp kesian ngn tok mek hanya smpt breakfast je tak amik lunch pun. mama lagi kesian ngan tok ngah, dahla ngah sakit begitu juga dgn 8org lagi yg kurang berkemampuan. sampai hati 'org itu' buat mcm tu kat tok mek, tok ngah n atuk2 yg lain. dalam perjalanan ke rumah nenek dari rumah tok ngah, mama pesan kat mama ilah belikan makanan tok mek siap2 supaya sampai je umah tok mek leh trus makan.

Nak dijadikan cerita lagi, sampai je umah nenek, mama dengar Aqif ngah nangis dgn kuatnyer..meluru mama masuk umah takut ada pape berlaku pada aqif, mama tgk nenek ngan mama ilah ngah dok pujuk Aqif. nenek kata lama jugak la Aqif nangis. Masa tu ngah maghrib. macam2 la cara nak pujuk Aqif diam lama2 tu baru la aqif diam..terkejut nenek tengok perangai aqif mcm tu, nenek kata hmpr nenek nak ikut aqif nangis..mama ilah plak sikit lagi nak pengsan tgk aqif mcm tu :p tu la penangan aqif! pakchu plak terus pengsan dah :D oleh kerana aqif buat perangai mcm tu, takutla mama nak bertolak malam2 balik jengka tu yang mama n mama ilah buat keputusan nak bertolak pagi hari sahaja. Sebelum ni Aqif nangis mcm tu jugak waktu yg sama ketika tepat umurnya 5bulan. kali ni umur dia 6 bulan, aqif buat perangai yg sama juga. hehehe imbuhannya, mama n mama ilah dapat rembat baju cik didiey sbb mama n mama ilah tak bawak balik baju kurung ;p mekasih ye cik didiey ..

Semalam, sementara mama menunggu tok mek balik di rumah tok ngah, Aqif tinggal ngan nenek kat sekolah. Apala agaknya Aqif buat dgn nenek ? mesti menarik kisahnya sbb nenek ckp dia surrender jaga aqif :p tu baru setengah hari, kalau mama tinggal aqif lama2 apala agaknya jadi pada nenek :D apapun, mama cukup berterima kasih pada nenek sbb sudi jaga aqif sementara mama gi amik tok mek. walaupun nenek ngah busy sgt tp nenek tetap sudi nak jaga aqif dan sudi melayan kerenah yg pelbagai..dalam dok nenek busy bersiap2 mengemas barang2 untuk pergi ke Sabah hari ni, nenek masih boleh je jaga aqif. mekasih daun keladi ye nenek..







Sunday, March 28, 2010

Aqif bercuti di rumah nenek


Aqif beraksi dengan walker pinjam


Nenek ngan adik Awish


Ayah long ngan Mama long

Weekend lps mama aqif bawa aqif balik umah nenek kat machang. kami 3 beranak mama, aqif ngn tok mek tumpang mama ilah balik kelantan. Papa Aqif tak dapat ikut balik sekali sebab papa kena keja hari ahad kat opis dia. Papa dah bagi keizinan tuk balik bertiga sahaja..Takpela lain masa kami pulang la ramai-ramai. kami bertolak pukul 1.40pm dan sampai di rumh nenek kat pukul 6.30pm.

Sesampai jer kat umah nenek, ada pakchu (Muhammad Ali Hafizuddin), adik awish (Afiq Darwish), nenek (Dyg Sa'diah), ayah long (Mas Hafizulhilmi Agus), dan mama long (Suzieana) kat luar rumah. Mama long ngah suap adik awish mamam..ayah long plak baru habis main game chess. Nenek ada program kat sekolah, ayah long plak buat simul chess..ayah ngah (Mas HarithulFadli Agus) takde, nenek kata ayah ngah gi KB ada hal.

Aqif tak dapat bwk balik walker sbb kete mama ilah tak muat, mujurla adik awish sudi nak kongsi walker dia..hari ni mama Aqif mintak tlg nenek jaga sbb mama nak gi amik tok mek kat umah tok ngah di Pasir Mas. Semalam, tok mek tidur umah tok ngah sbb hari ni tok mek ada hal di pejabat tanah pasir mas.

Saturday, March 27, 2010

Pertandingan Baby Comel


Last month Aqif masuk pertandingan baby comel kt danishdiniycontest.blogspot.com , 1st time aqif masuk bertanding tau..mama dia excited tgk kecomelan aqif :p hak3!! Perasan nyer ..Alhamdulillah Aqif dapat no.2 ..kesempatan ini mama Aqif nak ucap terima kasih banyak2 kepada sesiapa yg sudi mengundi tuk aqif..undian anda amat la dihargai . Kalau nak tgk result ke apa ke sila rujuk http://danishdiniycontest.blogspot.com

Friday, March 26, 2010

Cicak kesayangan mama



Nak dijadikan cerita, semalam kereta cicak kesayangan mama telah melanggar kereta Aunty Jun. Aqif rasa la kan, kete cicak mama tu perasan dirinya besar dan kuat tu yang sesuka hati je nak langgar kete org..sian Aunty Jun..hari ni mama n tok mek nak balik kelantan terpaksa la menumpang kete Mok Ilah sbb mama tak nak bwk kete jauh2, bukan fobia dan bukan juga trauma tp mengada kot :p hari ni jugak mama tak gi pun shah alam jumpa supervisor, mama bg alasan mama masih terkejut, hampeh tak ? :D tp perlu jugak mama berehat seketika menenangkan hati yg lara mengenangkan cicak kesayangannya (hak3 !!)

papa balik mlm td samada nak tgk mama ok ke tak, tak pun nak tgk cicak sihat ke tak ..papa kata cicak tu sihat lg sekadar luka sikit2 jer :p

Aqif dah kena bersiap ni, nak balik tengok nenek...






Aqif oh Aqif




























Aksi Aqif bersama walker baru nyer
Posted by Picasa

Hadiah dari mama


Jumaat lepas, mama belikan Aqif walker kaler kuning sweet cherry ngan beli baju baru ..cantik tak? Papa pesan ngan mama belikan Aqif walker yg bnyk mainan kt depannya dan inilah hasilnya :p mama cari kat Jusco Bukit Raja jer..sebenarnya mama tak berapa berkenan Aqif guna walker sbb Aqif tu hyper-active takut la nnt jatuh ke apa ke kan ke bahaya, lagi pulak walker kan tidak digalakkan utk baby..tp Aqif kan dah berat 8kg lebih so manala tok mek nya tak larat nak dukung dia..tu yang papa suh mama belikan walker tuk Aqif. Sekurang2 nya tok mek tak kenala dukung dia dan takdela Aqif dok mengutip barang2 kat lantai :p

Ngah jalan2 kat Jusco tu mama jumpa plak baju baby yg cantik2 kat Disney World, ngah offer plak tu so mama jadi rabun mata ..hak3 hasilnya Aqif la yg dapat byk baju..romper pigeon beli kat jusco 4 helai, baju disney 3 pasang..best betul Aqif..tuk mamanya tak de pun..

Tapi sehari sebelum tu mama ada belikan hadiah untuk nenek dan tok mek..mama beli kain sutera 1 Malaysia tuk diorg sbg tanda kasih sayang dari mama..so nenek n tok mek dah dapat hadiah, Aqif pun dah dpt hadiah jugak so tinggal papa je lagi..nak bg apa ye tuk papa? papa, papa nak hadiah apa? tungguu....:p

Posted by Picasa

Wednesday, March 24, 2010

Ada apa dengan jawatan?



Tetiba terasa nak mencoret ttg jawatan.. tak kira la kita ni berjawatan tinggi atau rendah tapi yang pasti setiap level bg setiap jawatan membawa kepada tanggungjawab yang perlu dipikul dan dilaksanakan (mana leh pikul je tp tak buat, ye tak?)..makin tinggi jawatan kita makin besar la tanggungjawab kita tp itu tidak bermakna jawatan yg bawahan ni takde tanggungjawab..masing2 ada tugas masing2 yg perlu dilaksanakan..

Best ke jawatan tinggi ni? Kalau ikutkan logik, mestila best kan..yela kita akan lebih dihormati, lebih disanjungi (ye ker?), lebih kuasa, n smuanya lebih termasukla lebih income (suka3 :D) <---ni utk jwtn yg melibatkan kerjaya la-- n lebih markah merit <---tuk jwtn2 diluar kerjaya n 4 students la kot ..tp tak smua nya best kot..makin tinggi jawatan, makin ramai la org akan perhatikan so makin bykla salah dimata org lain, setiap gerak-geri setiap tingkah-laku, setiap kerja yg dilakukan n smuala akan ada penilainya dgn kata lain makin ramaila yg mencemburui membawa makin rmai la musuh n pesaing..ada lagi..makin tinggi jawatan, makin bertimbunla kerja, makin mencabar tugas diberi, makin berkurangan masa melepak dan makin berkuranganla masa bergossip.. namun begitu ramai je yg mengejar jawatan tinggi ni maknanya bestla kot berjawatan tinggi nie..tp ada juga yg tidak berminat berada di hieraki tertinggi ..tepuk dada tanya selera ..apapun jua tugas perlu dilaksanakan tak kira siapa pun jua hatta selaku org yg paling bawah atau pun bukan sesiapa kepada sesiapa pun kerana kita tetap hambaNya yang penuh dgn tanggungjawab terhadap diri sendiri, family atau kepada org lain..


Tahniah tuk Kak Naliza n Kak Lin! :)

Tuesday, March 23, 2010

Salam perkenalan


Salam, hai, nama sy Mohamad Thaqif Amsyar, panggil jer Aqif..umur Aqif baru je nak masuk 6bulan..ni gmbr Aqif waktu umur 7hari..papa yg ambik gmbr nie, ensem tak?Skrg Aqif sgt suka isap jari tak kira la jari apa termasuk la jari kaki n jari org lain..suka geleng2 kepala, dan sgt hyperactive! Berat Aqif dah hmpr 8kg, mama dah tak larat nak dukung Aqif..tok mek pun sama sbb tu mama belikan Aqif walker baru..kaler kuning lagi..Aunty Kayda kata kt mama buatla blog tuk Aqif supaya senang nk upload gmbr bercerita tu yg wujudnya blog nie..mama nak try buat blog plak..apala mama ni, dah takde keje agaknye :p so salam perkenalan la ye dari Aqif dan mama Aqif :)

nuffnang