nuffnang

heartbeat.my

Monday, May 31, 2010

eh...

Baru teringat, hari ni hari anniversary mama la..iskh3...terkejut dgn beberapa kejadian sampaikan lupa terus semua benda..teruk betul..mestila kena buat entry special ye tak? hhmmm....nnt2 la :) tgk pc lama2 pun berpinar..

oh ya, kepada semua peserta contest tuk 'hadiah untuk eriem' harap bersabar yer..nnt jap lagi mama aqif update senarai peserta, pemenangnya kena tunggu ibueriem ok :) hadiah pun, mama aqif menunggu hadiah tu smpi di rumah :) harap bersabar...sorry sgt2 diatas kelewatan .


SENARAI PESERTA HADIAH UNTUK ERIEM

Al-Kisahnya..

wah, lama tak menulis kan..actually, mama aqif tak berapa sihat skrg nie..badan lemah jer..emosi pun tak berapa nak stabil...so mama aqif pun buatla urine test kot2 pregnant..n resultnya positif..so mmg sahla aqif akan dapat adik..tu yg mama aqif lagi tension :(( sbb mama aqif tak rasa lagi mama aqif dah bersedia nak menambah anak..lagipun mama aqif masih lagi rasa penat baru habis belajar la katakan...sgt stress....mama aqif belum g check doktor lagi..

nak dijadikan cerita, cuti 3 hari yg lepas papa aqif ajak balik kelantan..memula mmg la tak berapa larat nak balik tp mengenangkan balik umah mak mertua kan kena la balik jugak..dulu2 belajar so jarang sgt leh balik kelantan ni..yelah setiap kali weekend je akan ke shah alam belajar..hanya berpeluang balik kelantan jenguk mama mertua ketika cuti semester je..sian la plak..so skrg ni la masa nak tebus balik ye tak?

aqif suka je dapat balik tgk nenek..hari jumaat tu bwk aqif g berkelah kat jeram linang, sukanya budak tu..suka berendam dalam air..tp ye lah budak kecik mana leh berendam lama2 ..bahaya la plak..aqif sgt marah bila kena naik :p hehehehe..

hari sabtu berpeluangla g melawat tok ngah aqif kat tanah merah, and g umah mama ilah kat pengkalan chepa..setiap kali kat umah jer, mama aqif tak berpeluang buka internet sbb dok melepek jer..tak larat..kali ni pregnant sgt berlainan daripada sebelum nie...huhuhuhu sgt tak larat..tak selera makan..sampaikan takleh nak makan pun sebenarnya :(( berat pun dah turun :(
alkisah yg terakhir, semalam bertolak balik ke jengka selepas settlekan hal bank tok mek dan tunggu mama ilah..lewat gak ar bertolak dalam kul 4ptg..dalam pertengahan jalan, hujan sgt lebat siap ngan ribut..alkisahnya ketika kejadian itu kami di tengah hutan di atas bukit antara kuala krai dan gua musang..ada la 2 dahan kayu ni menimpa kereta kitorg..cermin kereta pecah teruk, body kete pun kemik la..alhamdulillah kami tak pape, aqif pun ok jer tgknya..tp risau gak sbb kat dashboard serbuk kaca byk takut yg halus2 tu terbang kena aqif..ngah hutan n ngah hujan mana leh berenti kat tepi jalan..so gerak la jugak slow2 cari kawasan lapang..alhamdulillah ada mama ilah kat depan kami (beberapa km la jugak) , minta dia tlg berenti kat mana2 sbb nak pindahkan si aqif..bahayala kan ngan kaca2 tu..


akhirnya papa aqif minta mama balik dulu ke pahang bersama mama ilah, papa akan berpusing balik ke rumah nenek kat machang..minta tlg ayah teh dtg ambil leh konvoi sama2 takut2 cermin tu tak mampu bertahan lama..

hari ni papa qif cuti kecemasan settlekan hal kereta , mama aqif plak dtg opis g kelas cam biasa cuma kelas ptg ni mama aqif cancel sbb badan sgt tak larat..ni pun baru je lepas lelap seketika..serius pregnant kali ni lembik sgt2 :( risau gak accident smlm takut beri kesan pape kat dalam perut tu..yela terkejut kan kena hempap dgn 2 dahan pokok yg agak besar..dahla sebelum ni mama aqif penah terkejut accident ngan mama ilah kat highway DUKE (sure waktu tu dah pun lekat pregnant ye tak? ) harap2 takde pape la..

Friday, May 28, 2010

Selamat Ulangtahun Eriem

Selamat Ulang tahun yang ke-3 eriem
semoga ceria2 selalu dihari lahir mu syg :)
Aunty doakan, eriem sentiasa sihat dan ceria
Dengar ckp ibu dan ayah tau
Jangan sesekali menderhaka pada diorg

ps : thanx wan utk e-card ni

Contest Hadiah Untuk Eriem

Ni mode 'melekat' ;p so entry baru semuanya kt bwh :)

Yeyeye mama aqif nak buat contest special untuk besday eriem yang akan datang pada 28 Mei ini...so kawan2 mehla join contest ni.. maaf kalau ada pelbagai kekurangan almaklumla 1st time nak buat..mama aqif akan buat 2 contest sekali gus..yg pertama Hadiah Untuk Eriem..

Syarat2nya mudah je :)
1) Add blog mama aqif dan blog ibu eriem dalam senarai bloglist
- supaya blh tahu update ttg contest ni
2) nak jd follower ke tak nak ke terpulangla tak paksa pun
3) Buat entry yg bertajuk 'Hadiah Untuk Eriem'
4) Dalam entry tu wish besday for eriem
-tak kisahla in english or in malay ..buat ayat2 best sikit la cam poem ke sajak ke apa ker asalkan yg menarik, yang indah, yg baik2 ditujukan khas untuk besday boy Eriem :)
5) letak banner di atas dalam entry tu
- nak link back ke blog ni ke tak ke tak kisah
-sekadar nak promote muka Eriem jer :)
6) dah siap tu tinggalkan la link kat bhgn komen tau
Tarikh tutup : 28 Mei 2010
(1.00 ptg)
nota kaki :
-juri adalah ibueriem, ayaheriem dan eriem sendiri. so buatla ayat2 yg menarik tau :)
-mama aqif anggap segala ucapan, wishes dan segala-bagai tu adalah hadiah utk eriem dari anda semua.
-terima kasih kerana memeriahkan contest ini
-hadiah akan diumumkan kemudian

Wednesday, May 26, 2010

Tuesday, May 25, 2010

Family Day - part 2

Kami bertolak ke Kuantan pukul 2 ptg dgn NAGA mama ilah..CICAK mama, papa aqif yg guna :) kebetulan plak NAGA mama ilah dah sembuh, tu yg naik NAGA ..kitorg smpi dalam kul 4.45ptg kat de rhu resort..alhamdulillah aqif takde la buat perangai sgt

berposing dalam NAGA

slps check in dlm bilik..time ni aqif dah kena rembat dek bilik lain

kat tgh pdg nak start main game..sebenarnya time ni aqif mengantuk sgt2

dlm bilik bersama tok mek - bersiap nk g dinner

konon2 bulat je mata si aqif ni

aunty rosiah ngn hubby nya uncle syed

musuh ketat aqif : aunty aishah dan cik ila

mama aqif ngn kak ina bersiap nak main kaki 3

proses usaha memujuk aqif oleh aunty fairuz tp tidak berjaya ;p

aqif ngan aunty ainun

aqif bersama mamanya yg comey hak3 :p

bila dah puas mandi kolam, kitorg bertolak balik dlm pukul 1.30ptg kot ntah tak ingat plak kul berapa..yg ingt papa aqif called bgtau program papa dah habis..so papa tunggu mama kat uitm jer..

smpi uitm dlm kul 3.30ptg, tgk papa ngah tido keletihan dalam kete depan umah tamu uitm..yg lg best smpi je jengka, aqif bg 'hadiah' kt mama iskh3..ada ka patut..alang2 bersama ngn papa, mama bwk aqif g klinik terus sbb ruam aqif makin teruk jer..

Monday, May 24, 2010

Penyertaan Hadiah Untuk Eriem

Mama aqif nak ucapkan jutaan terima kasih kepada yg sudi menjoinkan dirinya dalam contest Hadiah Untuk Eriem ni..kepada yg masih ingin menyertainya, boleh lagi..tarikh tutup pada 28 Mei 2010 ..ni sekadar nak check ada tak lagi nama yang tertinggal..bgtau yer..

1. BIONIC WOMEN
2. ~dYaHaHa~
3. mama zharfan
4. Nad a.k.a MamaZakwan
5. monica
6. tiefazatie
7.
Nurul Balqis
8. Momma Mia
9. Orked
10. Hanani Mansor
11. Asya
12. Wansteddy Tales
13. AntuGorgon

14.::Mamalyna::

15.anin

16.FaiZ n ZYuRiNa..

17.Nida

18.mAsHiMaRo

19.ummuabdullahsyaakir


ibu eriem, selamat berpening kepala memilih pemenang ye :)

1st Wedding Anniversary Giveaway

Selamat Ulangtahun Perkahwinan yg ke 7 untuk ibu dini n mr hubby nya..
semoga berbahagia sehingga ke akhirnya...smpi ke syurga la kiranya..
nak kena suggest hadiah ke?huhuhuhu mama aqif pun sokmo dok pening kepala mencari hadiah tuk papa aqif tetiba nak suggest ke org plak ..iskh3...
harap2 terima la idea ni ye :p
mama aqif nak cadangkan bagi la set baju kemeja siap ngan tie, tali pinggang ngan tie clip :D
ok tak?
mama aqif mungkin bagi hadiah yg sama kot pada papa aqif minggu depan :D
ops, terbocor rahsia plak :p
yang lain, tolong bagi cadangan kat ibu dini ni yer..(link)

Pertandingan Teka Berat Zara Maryam

Bab2 nak kena meneka ni yg lemah ni

mama aqif nak teka berat zara 4.41kg :)

ok, mama aqif dah teka berat zara, kawan2 yg lain dah teka ke?

jom teka ramai2 (link)

Blue Van Giveaway

mama aqif nak join GA lagi

jom terjah kesini ye kita ramai2 join (link)

Contest Gaya Mandi Paling Comel!

mama aqif nak join contest lagi :)

kali ni gaya mandi aqif plak yg jadi mangsa..

contest kali ini dianjurkan oleh mama balqis dan uncle faizzal



nama : mohamad thaqif amsyar bin mohd syaiful azli
tarikh lahir : 28 sept 2009
mama aqif mmg nak masuk contest ni cuma nak cari gmbr yg sesuai..memula nak letak gmbr aqif yg ngah mandi ngan nenek dia dalam baldi besar tp tetiba terberkenan plak gmbr latest aqif yg ini ngah mandi kat pool ..1st time aqif mandi kat pool sebenarnya, smpikan aqif taknak naik dr pool tu..suka betul dgn air

Alamak...

hari isnin la hari paling 'lembab' kot tu mama aqif ;p semuanya rasa cam malasnya la..

hari ni ajk2 portfolio nak check teaching portfolio ngan course file..huhuhu mama aqif tak siap lagi!! waaaa :((

plak tu, mama aqif ada kelas intersesi 4 jam hari ni..mmg slow la mama aqif hari ni..

video

Family Day Part 1

entry yg ringkas di pagi hari, nnt mama aqif akan smbg lagi..sowie takleh nak update entry sbb kat de rhu resort, signal broadband teruk sgt..balik je umah pun sama gak takleh nak buat pape la :)

tempat : de rhu resort, kuantan
tarikh : 21-22 mei 2010

aqif tertido kepenatan ketika game sdg berjalan..takleh la mama aqif nak main game

aqif ngan tokmek n mama ilah..ada kak im jugak

aqif excited main air bersama uncle syed..ni time mama aqif dah tak larat dok dlm air..aqif tak nak kuar dari kolam


aqif berposing dalam kolam

ps: thanx uncle syed utk gmbr2 yg menarik ini..mama aqif tertinggal kamera :((

Friday, May 21, 2010

KID'S FUN TIME CONTEST BY FUNZ-UNIVERSE & SIMFONIKASIH.NET

mama aqif nak join contest tuk aqif lagi..kali ni dianjrkan oleh funz-universe dan simfonikasih.net

gambar ni ketika first time bawak aqif g taman permainan..aqif plak sgt teruja tp sbb dia takleh jalan lagi so takleh la nak main kan :) gambar tu waktu try letak aqif kat papan jongkang-jongket..tgkla muka aqif tu excited semacam je ;p

-Nama follower : mama aqif

- Nama penuh : Marina binti Mohamed

- Nama anak : Mohamad Thaqif Amsyar bin Mohd Syaiful Azli

-Umur anak : 7 bulan

- Email :
arine82@yahoo.com

THIS CONTEST IS BROUGHT TO YOU BY http://funz-universe.blogspot.com & www.simfonikasih.net"

Dinner Semalam

malam tadi, mama ilah nak dtg dinner kat umah..apatah yg dia ngadanya..kononnya nak makan ikan kering ;p alang2 tu papa aqif akan balik (sbb hari ni papa aqif ada keja kat jengka) so mama aqif pun masak la gitu2 je (sbb tak pandai masak pun) dgn dibantu oleh mama ilah

ni la hasilnya, ada lala masak merah (tak jadi kaler merah pun :( ) , ada kangkung belacan, sotong goreng halia, ikan kering goreng, celur terung, ada ulam, ada sambal belacan dan ada budu :)

hari ni plak, mama aqif akan punch out awal sbb nak g family day matematik kat de rhu resort, kuantan..tp sian mama, papa aqif tak dapat join sbb papa ada kije kat jengka sob..sob..sob..

mama aqif akan ke kuantan ngan mama ilah, bwk sekali si aqif n tok mek..semestinya naik kete NAG mama ilah..kete dia baru siap baiki (gara2 accident kat highway Duke). nnt mama aqif upload gmbr2 kat sana ye..

ok nak g besiap dah .. :)

Thursday, May 20, 2010

Majlis Perpisahan

Hadiah kenangan dari kami
Ucapan dari kak yus
Antara yang ada ketika majlis
mama aqif n mama ilah

mama aqif ngan aunty rosiah
kak yus bersama kak hidayah
menu kitorg ..yum..yum..yum.
batrisya ngan mama dia
mama aqif ;p

Award dari Zai

comey nya award nie...

alamak, nak kena create pantun la plak..

mama aqif try yer

"Aqif comel, mamanya lagi comel,

Kalau tak caya, adaku kisah ke?

Memang aku rasa blog aku comel,

Kenapa, korang jeles ke? "

nuyui:First Giveaway

mama aqif join GA lagi, kali ni dianjurkan oleh nuyui (link),

sape yg nak join cepat2 sikit..tarikh tutup 23 mei 2010 tau..

ok, jom kita memeriahkan GA nuyui ni :)

Mengidam ..

Alkisahnya, ada sorg kawan mama aqif ni ngah pregnant skrg ni, smlm dia ada ckp dia teringin nak makan jantung pisang nak cicah budu katanya, pastu dia nak makan celur pucuk ubi kayu jugak..sian mama aqif dengar so balik je kerja mama aqif pun tanya la tok mek ada lagi tak jantung pisang kat pokok..tok mek ckp kat umah kami jantung pisangnya kecik lagi..kitorg pun tanya la jiran2 sbelah kot2 ada..alhamdulillah, ada la kat umah jiran tu..beramai2 la semalam g kait jantung pisang untuk si ibu yg mengidam :) aqif pun ikut join ;p

ni lah jantung pisang yg dpt kami kait

ni plak pucuk ubi kayu yg sempat di kutip oleh tok mek


tempoyak nak letak dalam budu ..umah kitorg mmg sentiasa ada tempoyak ni sbb suka ngat makan ikan patin masak gulai tempoyak ;p

itu kisah kawan mama la yg teringin nak makan jantung pisang, ngan pucuk ubi kayu. kisah ibu2 lain yg penah mengidam mcmana plak??
mama aqif dulu mengandung teringin nak makan buah tampoi..hehehe kenal tak buah tampoi? papa aqif tak kenal, dekat2 nak bersalin baru dapat ..husband kak yus dapat cari kat melaka, terima kasih byk2 sgt kat kak yus time tu, buah tampoi ni mmg susah nak cari kalau bukan musimnya..lagi satu mama aqif teringin nak makan jeruk sentul..hahhaha...akhirnya nenek aqif jumpa cari kat kelantan..tu pun selepas beberapa kali mama aqif balik kelantan mencari..
time pregnant ni, mcm2 la kita nak makan..bila tgk makanan tu mcm sedapnya la..yg lagi haru, mama aqif takleh tgk org makan, mesti nak jugak yg org tu makan ;p padahal yg mama punya sama je..tgk org makan cam sedapnya la :D yg selalu jadi mangsa ialah kak naliza..sian kak naliza..
lagi satu menda pelik yg mama aqif suka makan ialah suka meratah kicap..takleh makan kalau takde kicap..buah rambutan pun mama aqif cicah kicap tau!! kalau dipikirkan balik tak teringin pun mama aqif nak makan gitu..yg selalu jd mangsa plak si aunty sarah sbb g belajar ngan dia..selalu g cari kicap smpi ke dapur kedai makan ;p dok tgk tv pun mama aqif meratap kicap..apatah yg sedap kicap tu ;p
tu la kisah mama aqif...citer ar korg plak gana?

Wednesday, May 19, 2010

Wawa 5th Besdaya Giveaway-Senyuman Paling Menawan

dah lama rasanya mama aqif tak join GA, so mama aqif nak try GA plak yg dianjurkan bersempena besdaya wawa (link)

Nama : Mohamad Thaqif Amsyar bin Mohd Syaiful Azli

Umur : 7 bulan

mama aqif suka gambar aqif yang kat atas tu sbb nmpk cam aqif suka sgt dapat main kat padang..senyum smpi sepet2 mata dia nmpk cam comey sgt..(comey ker? :p)

okla jom ramai2 masuk giveawaya ni ye (link)

Tuesday, May 18, 2010

I'm Back!!!

Selepas agak lama menyepi, akhirnya baru la mama aqif blh la nak kembali berblog ni :) sekarang mama aqif berada di shah alam sejak ptg semalam bagi menyiapkan binding thesis..dok mencarila kedai yg leh bind dalam masa sehari tak kisahla kena byr lebih sikit pun..alhamdulillah ada 1 kedai ni sanggup..tu yg lepak shah alam tunggu diorg siap bind..diorg janji dalam kul 12 siap..tinggal aqif ngan tok mek nya..memula minta tlg mama ilah jagakan tp tetiba mama ilah ada emergency terpaksa balik kelantan, so terpaksa la mama tepon papa mintak tlg balik jaga aqif..hhmmm nak g mana ye nak tunggu kul 12 or 1 ni? :D jeng..jeng..jeng...
mama aqif mengejar date line sebenarnya. last week kejar dateline nak uplaod markah.dok mengamuk je ngan system asyik takleh nak upload jer, system down la, error time la n bla bla bla..tension giler! di samping tu mama aqif dok betulkan apa yg patut dissertation mama aqif sebelum nak di bind..bila kat umah mmg takleh nak buat apa dah internet slow sgt takleh la nak layan blog ni..entry sebelum ni ada yg mama aqif buat auto publish tu yg konon2 nya cam update je padahal dah berkurun mama aqif tak sempat nak update..:(
bnyk sebenarnya mama aqif nak kongsi, last week hr jumaat mama aqif dtg gak ke shah alam nak check format report, on the way
ke shah alam, mama aqif n mama ilah accident kat highway Duke :( alhamdulillah kami tak pape..tu yg semalam kat tmpt accident tu mama aqif bwk kete slow giler takut maa...pastu belom kes kena kejar dek kera2 yg nakal tu kt dalam fakulti kat shah alam..tension la, bnyk sgt kera dok aim je nak kejar org..lapar sgt dah ker?mama aqif dah la fobia ngn binatang2 tu sbb penah kena serang satu ketika dulu ...wah, sgt menduga!
ok, mama aqif nk bersiap nk hntr kwn ke fakulti, dia nk present progress report phd dia ..then, mama aqif leh la merayap kemana2 nak tunggu report siap bind ngan nak tunggu kawan tu siap present..

Thursday, May 13, 2010

Woman's Dictonary & Abreviation

Ni papa pernah bagi pada mama..betul ke tak betul korang judge la sendiri :)
NINE WORDS WOMEN USE
(1) Fine : This is the word women use to end an argument when they are right and you need to shut up.

(2) Five Minutes : If she is getting dressed, this means a half an hour. Five minutes is only five minutes if you have just been given five more minutes to watch the game before helping around the house.

(3) Nothing : This is the calm before the storm. This means something, and you should be on your toes. Arguments that begin with nothing usually end in fine.

(4) Go Ahead : This is a dare, not permission. Don't Do It!

(5) Loud Sigh : This is actually a word, but is a non-verbal statement often misunderstood by men. A loud sigh means she thinks you are an idiot and wonders why she is wasting her time standing here and arguing with you about nothing. (Refer back to # 3 for the meaning of nothing.)

(6) That's Okay : This is one of the most dangerous statements a women can make to a man. That's okay means she wants to think long a nd hard before deciding how and when you will pay for your mistake.

(7) Thanks : A woman is thanking you, do not question, or faint. Just say you're welcome. (I want to add in a clause here - This is true, unless she says 'Thanks a lot' - that is PURE sarcasm and she is not thanking you at all. DO NOT say 'you're welcome' that will bring on a 'whatever').

(8) Whatever : Is a woman's way of saying F--- YOU!

(9) Don't worry about it, I got it : Another dangerous statement, meaning this is something that a woman has told a man to do several times, but is now doing it herself. This will later result in a man asking 'What's wrong?' For the woman's response refer to # 3.

Layan Dulu .....

Sebelum mama aqif nak letak entry contest..layan la dulu gmbr2 kawin ni yg ada dlm simpanan mama kat pc opis ni..

sorry, mama aqif sgt busy nak kejar date line upload markah student..dah la system down ngan line slow nyer so sgt la tension..ni ngah upload tetiba error..daripada sgt sakit hati baik mama layan blog ;p
lagi satu mama aqif ngah kejar date line submit full report thesis ..

disebabkan otak byk sgt berpikir kot, mama aqif boleh terbawak botol susu aqif yg dah siap mama aqif bancuh bersama bekas kedap panas tu ;p
adoila..sian aqif kat umah

okay la layan dulu gmbr2 ni yer..




sherry aka syarifah Zyurina
kak niza aka herniza

kak Gha aka Najihah
Ayah ngah aqif aka mas harithul fadli agus
Keen aka sakhinah
Keen
Kayda :) aka wan rukaida
Kayda
Kak Lia

nuffnang