nuffnang

heartbeat.my

Friday, April 30, 2010

Merdeka !! :)

Alhamdulillah mama aqif dah lepas pun present projek akhir ..sebelum ni sgtla berdebar2 rasa tak tenang duduk..semua kerja tak menjadi dok risau ke projek akhir tu..so skrg sgt release wpun hakikatnya byk kerja sedang menanti ..alhamdulillah segalanya ok :) so skrg tinggal nak betulkan apa yg patut dan 17hb Mei nnt submit hardcopy n softcopy..

Thanx tu my mr hubby yg sudi temankan mama gi present (terpaksa amik EL), sudi jadi driver mama wpun ngah kepenatan baru balik outstation n sudi bersusah payah dan berkorban selama 2.5tahun ni ..sesungguhnya jasa mu amatla dihargai :)

Actually, semalam bertolak kul 5pg dari jengka ke shah alam sbb mama org pertama present kul 8.30pg..memula plan nak g rabu ptg tp memandangkan aqif yg sedang 'beronar' so mama decided nk bertolak pagi dan papa aqif pun sudi nak temankan mama..

dalam perjalanan tu, tetiba something happen cermin kete retak terkena batu tp sbb lebih risaukan nk present so tak la di hiraukan sgt ttg cermin tu..pas present tu br la tgk betul2 cermin kete dah retak sgt tak tahu smpt tak nak balik jengka ..tepon dua tempat suzuki service center, diorg ckp rege cermin tu dalam rm2500 , lg 1 tempat tu dia bg dlm rm2200 tp kena tempah dulu la cermin tu n bayar deposit..huhuhuu mahal tu ;(( pas tanya diorg ok tak drive lagi, diorg kata ok je lagi so kami pun balikla pahang..diorg cuma pesan jgn letak kete kt tempat panas dan jgn buka cermin kete ...tulah dugaan mama tuk habiskan pengajian ini ..

apapun sgt bersyukur semuanya selamat dan mama pun dah habis belajar tinggal nak bind je thesis tu ..

skrg ni dok pulun nak menanda plak..kpd Aunty Sarah, mama ilah dan Aunty Fazillah..tunggula ye bundle anda..sgt berterima kasih kerana memahami :)

skrg mama dah merdeka !! tinggal lagi nak merdeka dari menanda paper plak :p

kepada Aunty Sarah, mama aqif doakan semoga berjaya dan bertabahlan untuk 1 semester je lagi..jgn berputus asa..chaiyouk!!

Sofia and Emak Birthday's Giveaway



Mama Aqif join GA lgi :) antara GA yg paling senang nak join ..hanya perlu ;

1. Jadi follower
Blog Emak Sofia atau Blogshop Emak Sofia
2. Buat satu entry pasal giveaway ni bertajuk “Sofia & Emak Birthday's Giveaway”
3. Tepek banner giveaway entry dan kat side bar dan link back kat blog emak sofia
4. pastu tinggalkan link kat komen Blog Emak SOfia

mudahkan..so apalagi jom join la ramai2 :)

Sedondon With Daddy Giveaway


Kali ni mama nak masuk GA yg melibatkan papa plak..leh ar promote my mr hubby plak :p
Kali ni GA dianjurkan oleh
http://nurshahfamily.blogspot.com/ ..mehla kita ramai2 masuk bagi penganjur pening nak pilih pemenang :p

ni gambar nya :


Actually, ni masa aqif umur 6 bulan dan kami teringin la nak amik gambar aqif ni..alang2 nak amik gmbr aqif so papa pun pakailah baju yg sama ngan aqif kaler biru..ngan mama sekali kena pakai baju biru (wpun tshirt je yg mama ada kaler biru tu )..papa suka je pakai baju sama warna ni mama je yg agak kurang baju yg sama kaler ngan diorg ni :p

so kawan2 aqif, marilah memeriahkan GA ni ..menang ke tak menag ke tolak tepi dulu k :) good luck aqif :)

1st Season : Cute Baby in Blue Contest



GRAND PRIZE FOR FINALE SEASON IS 3D2N FULL PACKAGE @ REDANG/LANGKAWI ISLAND & 70PCS 4R SIZE PHOTO SPONSORED BY MOMGUESS.BLOGSPOT

serius?! mama aqif tengok hadiah ni mak ai sgt la menarik..bercuti ke pulau tu di taja plak tu..apa lagi jom ramai2 kita memeriahkan contest ni yang dianjurkan oleh aunty suziey (http://szsh.blogspot.com/) dan aunty ina momguess (http://momguess.blogspot.com/)..

Untuk makluman, contest ni ada beberapa season ;

summary :
1st Season (21 April - 15 May)
Season 2 (21 May - 15 June)
Season 3 (21 June - 15 July)
Season 4 (21 July - 15 Augus)
Season 5 (20 Aug - 15 Sept)
FINALE SEASON ( 20 Sept - 15 Oct)
(ni mama amik dari blog
aunty suzie)

so, jomla join ramai2..

Untuk aqif, mama try gambar yg diambil baru2 ni..mama ilah kata dia sgt sukakan gmbr ni so mama pun try la guna tuk contest kali ni..mana tahu ada rezeki aqif :) --amin--



Nama : Mohamad Thaqif Amsyar bin Mohd Syaiful Azli
Umur : 7 bulan
D.O.B : 29 Sept 2009

diingatkan hadiahnya sgt lumayan...takkan tak berminat kot? :p

"GRAND PRIZE FOR FINALE SEASON IS 3D2N FULL PACKAGE @ REDANG/LANGKAWI ISLAND & 70PCS 4R SIZE PHOTO SPONSORED BY MOMGUESS.BLOGSPOT"

Wednesday, April 28, 2010

Tentang Aqif

Jom berkenalan siapakah aqif sebenarnya :)


Nama penuh : Mohamad Thaqif Amsyar bin Mohd Syaiful Azli
Nama manja : Aqif
Nama Papa : Mohd Syaiful Azli bin Ab Rahman
Nama Mama : Marina binti Mohamed

Nama Atuk : Ab Rahman bin Halim
Nama Nenek : Dayang Sa'diah binti Abg Masagus
Nama Tok Ayah : Mohamed bin Daud
Nama Tok Mek : Nik Mas binti Nik Pa

Sukanya Diri ini

Dalam ramai2 org mama aqif terpilih untuk dapat hadiah dari

Aqids Birthday Giveaway (link)

--> Thanx Aunty Syida :)


dan mama aqif dapat gak dari aunty wan :)


Mama Aqif
arine82@yahoo.com



Mama aqif dapat hadiah tempat ke-5
suka sgt2..

Untuk Aunty Syida, Aunty Wan dan kepada semua blogger yang sudi buat giveaway and contest, terima kasih daun keladi ..semoga rezeki makin melimpah2 -amin-

Tuesday, April 27, 2010

Orang pertama..

Mama buka email terbaca plak artikel ini ni so mama nak kongsi la bersama dengan org lain :)

1. Orang yang pertama menulis Bismillah : Nabi Sulaiman AS.
2. Orang yang pertama minum air zamzam : Nabi Ismail AS
3. Orang yang pertama berkhatan : Nabi Ibrahim AS.
4. Orang yang pertama diberikan pakaian pada hari qiamat : Nabi IbrahimAS
5.Orang yang pertama dipanggil oleh Allah pada hari qiamat : Nabi Adam AS
6. Orang yang pertama mengerjakan saie antara Safa dan Marwah : Sayyidatina Haja (Ibu Nabi Ismail AS)
7. Orang yang pertama dibangkitkan pada hari qiamat : Nabi Muhammad SAW.
8. Orang yang pertama menjadi khalifah Islam : Abu Bakar AsSiddiq RA.
9. Orang yang pertama menggunakan tarikh hijrah: Umar bin Al-Khattab RA
10. Orang yang pertama meletakkah jawatan khalifah dalam Islam: Al-Hasan bin Ali RA
11. Orang yang pertama menyusukan Nabi SAW: Thuwaibah RA
12.Orang yang pertama syahid dalam Islam dari kalangan lelaki : Al-Harith bin Abi Halah RA
13. Orang yang pertama syahid dalam Islam dari kalangan wanita: Sumayyah binti Khabbat RA
14. Orang yang pertama menulis hadis di dalam kitab / lembaran : Abdullah bin Amru bin Al-Ash RA
15. Orang yang pertama memanah dalam perjuangan fisabilillah : Saad bin Abi Waqqas RA
16. Orang yang pertama menjadi muazzin dan melaungkan azan: Bilal bin Rabah RA
17. Orang yang pertama bersembahyang dengan Rasulullah SAW : Ali bin Abi Tholib RA
18. Orang yang pertama membuat minbar masjid Nabi SAW: Tamim Ad-dary RA.
19. Orang yang pertama menghunuskan pedang dalam perjuangan fisabilillah : Az-Zubair bin Al-Awwam RA
20. Orang yang pertama menulis sirah Nabi SAW: Ibban bin Othman bin Affan RA
21. Orang yang pertama beriman dengan Nabi SAW : Khadijah binti Khuwailid RA
22. Orang yang pertama mengasaskan usul fiqh : Imam Syafei RH.
23. Orang yang pertama membina penjara dalam Islam: Ali bin Abi Tholib RA
24. Orang yang pertama menjadi raja dalam Islam : Muawayah bin Abi Sufyan RA
25. Orang yang pertama membuat perpustakaan awam : Harun Ar-Rasyid RH
26. Orang yang pertama mengadakan baitul mal : Umar Al-Khattab RA
27. Orang yang pertama menghafal Al-Quran selepas Rasulullah SAW: Ali bn Abi Tholib RA
28. Orang yang pertama membina menara di Masjidil Haram Mekah : Khalifah Abu Ja'far Al-Mansur RH.
29. Orang yang pertama digelar Al-Muqry : Mus'ab bin Umair RA.
30. Orang yang pertama masuk ke dalam syurga : Nabi Muhammad SAW

Award dari kak ayu



Dikala mata sgt mengantuk menanda paper student..dan dikala hati ngah kerungsingan untuk master final presentation (viva) ...dapat plak award dari kak ayu ...thnx ya kak ayu..saya ni baru je nak belajar buat blog dan byk menda tak tahu ..:)
tp untuk award ni ada kerja sikit kena buat ;

1. Buat 1 Entry Tentang Award ini (Copy badge "BEAUTIFUL BLOGGER AWARD"untuk letakkan diblog anda) -
2. Ucap Terima Kasih dan letak link pemberi award pada entry tersebut
3. Senaraikan 15 blogger sebagai penerima Award -
(mak ai, sy budak baru belajar so tak ramai lg blogger yg saya kenal :( )
2) kayda
4) liza
7) zai
8) kepada semua blogger yg dtg ke blog ini :) thanx a lots

Sunday, April 25, 2010

Encemnya dia..









Sekadar melepaskan tension..bila tgk anak sendiri hilang semua keserabutan kepala :)

All the best


Sorry tak dapat nak tampal di depan bilik kerana masalah printer so tgk sini je la carry mark :)

Id No C.Mark (40)
2009658742 36.94
2009680298 30.92
2009662764 29.49
2009631478 28.83
2009886264 28.28
2009234106 26.17
2009424182 26.11
2009648968 24.49
2009251246 24.36
2009453324 24.29
2009219756 23.29
2009433644 20.68
2009241314 19.77
2009423438 19.31
2009626224 17.68
2009883318 17.37
2009664362 16.82
2009257856 13.91
2009828142 12.14
2009268458 12.04
2009459966 5.54


semoga berjaya untuk esok..pesan saya cuma :

1) pastikan tidur cukup
2) sediakan kelengkapan untuk esok seawalnya supaya tidak kelam-kabut
3) bawa sweater sebab DSG sangat sejuk terutama di bahagian hadapan
4) cuba jawab sebaik mungkin dan kurangkan kesalahan minor
5) bawa bertenang, jangan gabra
6) mulakan dengan bismillah
7) anda sudah berusaha, selebihnya bertawakkal la ok :)

so all the best
pesan ditaja oleh thaqif :) (yelah mamanya terpaksa tinggalkan dia semata2 nak siapkan carry mark ni tau : p )

Thursday, April 22, 2010

Si Kacak Bergaya :D

Mama aqif tak sempat nak letak caption so layan ye la gambar2 yg ada ok :)
















ps : cik didiey, tlg edit gmbr aqif :D

Mr Syaiful vs Syaiful Jr.

En Hubby bersama si kacaknya :)




















Wednesday, April 21, 2010

Fakta Menarik Yang tak di ketahui ramai

Entry kali ni, mama aqif amik dari email dari pn sa`diah :) thnx kak sa`d sudi berkongsi fakta..mana yg tak betul tu tolong betulkan ye..

Fakta Menarik Yang Tak Di ketahui Ramai

1 - Cuba tengok zip seluar anda, tertera huruf YKK..YKK bermakna Yoshida Kogyo Kabushibibaisha iaitu sebuah kilang membuat zip terbesar di dunia yang menghasilkan zip yang korang pakai sekarang ni..

2 - Bunyi (kuek) yang dihasilkan oleh itik tidak bergema dan beralun. Sehingga kini kita tidak tahu mengapa.

3 - Dengan sepotong coklat boleh membunuh anjing? benar!Coklat mampu merosakkan sistem pernafasan dan jantung anjing. Dengan ounces yang banyak mampu membunuh seekor anjing bersaiz kecil.

4 - Kebanyakan lipstick yang kita pakai sekarang ni mengandungi sisik ikan yang telah diproses.

5 - Pada tahun 1830, ketchup (sos tomato) digunakan sebagai ubatan dan bukannya perasa tambahan pada makanan.

6 - Tiada satu pun jam di Las Vegas gambling casinos. Dengan ketiadaan jam akan melekakan penjudi penjudi dengan taruhan mereka..

7 - Kerana ketangkasan Bruce Lee..pengarah terpaksa memperlahankan sedikit filem yang diambil kerana terlampau laju dan pergerakan aksinya tidak dapat ditangkap melalui lensa kamera. Sesuatu yang agak luar biasa dari orang lain.

8 - Nama sebenar rama-rama (butterfly)ialah' flutterby' ..

9 - Mosquito repellents atau penghalau nyamuk tidak membunuh. Sensor nyamuk hanya dikaburi dan ini menyebabkan nyamuk tidak dapat mengesan di mana mangsa berada.

10 - Pakar dan doktor gigi mengesyorkan berus gigi hendaklah diletakkan sekurang-kurangnya 6 kaki jauh dari tandas utk menghalang kuman berterbangan ketika anda menggunakan flush tandas.

11 - Jika nombor 111,111,111 didarab 111,111,111 anda akan mendapat jawapan 12345678987654321.

12 - Warna biru adalah warna kesukaan 80 peratus rakyat Amerika.

13 - Tanda (#) di keyboard komputer anda sebenarnya dinamakan 'octothorp'.

14 - Adalah mustahil jika anda bersin tanpa memejamkan mata.

15 - Seekor lipas boleh hidup selama 10 hari tanpa kepala.

16 - Jika dikangkangkan kaki dan baring secara terlentang, kita tidak akan tenggelam di dalam pasir jerlus.

17 - Nama yang paling banyak umumnya di dunia ini ialah Muhammad.

18 - Di Eropah, kebanyakan wanita Eropah tidak memakai seluar dalam sehingga ke tahun 1900 barulah seluar dalam diperkenalkan.

19 - Produk pertama menggunakan bar code adalah Wrigley's gum.

20 - Mexico City tenggelam sedikit demi sedikit sekitar 10 inci setiap tahun.

21 - Mengikut statistik dalam kehidupan, ayam adalah haiwan yang paling banyak di dunia mengalahkan manusia, kerana cara pembiakan yang berleluasa dan senang dibiakkan untuk makanan.

22 - Otak akan lebih aktif ketika tidur dari ketika anda menonton tv.

23 - Terdapat banyak telefon di Washington D.C mengalahkan penduduk - penduduknya.

24 - Untuk melepaskan dari gigitan buaya, anda perlu mencucuk matanya menggunakan jari sekuat hati.Buaya akan melepaskan anda serta merta.

25 - Jika sebutir kecil kismis dijatuhkan di dalam segelas champagne segar, kismis tersebut akan turun ke dasar gelas dan naik semula dan turun kembali dan seterusnya seakan dilambung-lambung.

26 - Leonardo da Vinci juga mencipta gunting dan beliau menghabiskan 10 tahun untuk menyiapkan lukisan agungnya iaitu Monalisa (10 tahun untuk bahagian bibirnya sahaja)

27 - 90% dari pembaca yang membaca info ini kebanyakannya tidak tahu tentang fakta yang telah diberikan. Keajaiban fakta fakta sebegini dapat menarik minat pembaca untuk mengetahui dari atas kemusykilan minda kita.

Thaqif dan Batrisya

Awal bulan 4 lepas 3 april 2010, aqif n batrisya amik gambar di dalam kawasan uitm je..sesaje nak amik gmbr sempena aqif dah 6 bulan dan batrisya umur setahun..thanx uncle syed hisham yg tolong amik gmbr ni juga thanx a lot buat auntie siti rosiah ..tak lupa tuk mama ilah (jgn risau, mama ilah tetap dihati aqif hak3 :D )

tgk jela gmbr2 diorg ni :)


kat tmn permainan dpn umah batrisya :) seronoknya batrisya ..


batrisya sgt suka dgn papan gelongsor ni..comeynya dia..sebelum ni sgt susah nak tgk batrisya senyum..dia taknak dengan org..dah lama sikit baru la ok..

ada gaya pemimpin tak? :p
aqif yg manja..hak3!!! :D
pas penat bergambar, aqif sempat tido..bgn tido smbg bergambar balik..ni pinjamb buai batrisya hehehehe..lena je tido
aqif bersama mama dan papanya..mama tak nak amik gmbr sebenarnya sbb pakai baju serabai jer :p

aqif dan papa ..ensemnya dia


aqif yg sangat buas dan nakal..penat sgt melayan kerenah dia..
ps : ada byk lagi gmbr2 mereka berdua..nnt2 la plak upload :D

Contest: Best Moment Mommy To Be


Mummy Chubby buat contest tuk org pregnant plak..mama aqif pun geledah la gmbr2 yg ada..baru perasan mama aqif bukannya suka bergambar sgt dan takde pun time pregnant bergambar sorg2.ni pun jumpa gambar waktu g indon ngn trip uitm..time ni mama aqif pregnant dah 6 bulan lebih tp sempat lagi merayap merata2 :D

Ni gmbr kat Lobang Japang, Bukit Tinggi Indonesia bersama adik ipar cik didiey

nama : marina binti mohamed

email: arine82@yahoo.com



sekadar tatapan : ni gmbr ketika di bukit tinggi

nuffnang